19. april 2014 vender Nordisk Brassensemble tilbake til Santa Cruz, Bolivia, under Festival de Musica – ‘Misiones de Chiquitos’. Denne gangen blir det et to-ukers opphold, med hovedfokus på undervisning.

Prosjektet organiseres av den idealistiske organisasjonen Muscians Bridge, som er en ‘brobygger’ mellom musikere, lærere og organisasjoner i Norden og musikkskoler for barn og unge i Bolivia drevet av bolivianske ’SICOR’ (Sistema de Coros y Orquestas).

IMG_2501

I et av verdens fattigste land, blant den dårligst stilte delen av befolkningen, gir SICOR barn og unge muligheten til å lære å spille et instrument, og å utvikle seg gjennom musikken. Blant urbefolkningen i ikke-urbane områder er det et mindretall av barna som fullfører ungdomsskolen. Mange blir tatt ut av skolen for å hjelpe med arbeidet hjemme; guttene på jordene og jentene med barnepass. De minst heldige blir fanget i miljøer av ungdomskriminalitet i de større byene. Dette er i høyeste grad også et sosialt prosjekt, som gir barna et sunt og trygt fellesskap å gå til, muligheten for videre utdanning og håp om en bedre fremtid. Fra våre tidligere besøk (2008 og 2010) vil vi aldri glemme fanstastiske spillegleden, entusiasmen og livsgleden de bolivianske elevene utstråler, til tross for stor mangel på ressurser vi her hjemme kanskje tar for gitt. Den er en ære for oss å kunne spille en liten rolle i SICORs prosjekt.

Musicians Bridge jobber med to hovedområder: Kompetanseutveksling og materialinnsamling. Underskudd på kvalifiserte lærere er en av SICORs største utfordringer. Det første punktet handler derfor om å organisere besøk av musikere og pedagoger fra Nordiske land til Bolivia, for å undervise, spille konserter og bistå i opplæring av lokale lærere, og dermed tilføre ny kunnskap og inspirasjon. Det er naturlig nok også et konstant behov for instrumenter av god nok standard og annet utstyr for å drive musikkskolene. Gjennom Musicians Bridges materialinnsamling har over 60 instrumenter så langt blitt overlevert direkte til SICOR-skolene, og også på denne turen har vi med oss instrumenter og utstyr fra musikerkolleger og andre givere.

Konserter
NBE spiller åtte kveldskonserter i løpet av festivalen, i tillegg til mange minikonserter rundt om på musikkskolene. Konsertprogrammet er en rundreise i Europa fra omkring år 1500 frem til Bachs Brandenburgkonserter. Underveis gjør vi også en musikalsk avstikker til selveste Bolivia, og fremfører musikk av bolivianske 1700-talls komponister som lærte å spille, lage instrumenter og komponere i europeisk stil av misjonærene. NBEs musikere vil også delta i et av festivalens virkelige høydepunkt; ufremføring av original boliviansk barokkmusikk med stort orkester, solister og kor sammensatt av internasjonale og lokale musikere og sangere. Denne musikken er nylig blitt rekonstruert fra noen av de eldste manuskriptene funnet i jesuittkatedralene i La Plata og Potosi, og er ikke blitt fremført på 300 år.

IMG_2505Festival de Musica ‘Misiones de Chiquitos’ arrangeres i 2014 for 10. gang, av bolivianske ‘Asociación Pro Arte y Cultura‘ (APAC). Festivalens arena og kulturelle inspirasjonskilde er de unike og spektakulære barokk-kirkene som ligger spredt omkring i den bolivianske regnskogen. Jesuittmisjonærene som kom til Bolivia på 1600-tallet etterlot seg ikke bare kirkebyggene; de hadde med seg noter og instrumenter fra de europeiske barokken, lærte indianerne å spille, komponere og lage nye instrumenter, og satte slik et varig preg på regionens kulturhistorie. Over 5000 sider musikalske manuskripter er lagret i de bolivianske jesuittkatedralenes arkiver. Disse er mer enn bare historiske dokumenter; de forteller en historie om hva som skjedde da vesteuropeisk barokkmusikk møtte indianerkulturen og regnskogens sanger og melodier. Det er dette kulturhistoriske møtet som vekkes til live og som publikum får ta del i når musikken fra disse restaurerte manuskriptene fremføres.

[Se bilder fra tidligere besøk i Bolivia]

Musikere på Bolivia 2014 – turnéen:

Trompeter:
Hans Petter Stangnes (Trondheim symfoniorkester)
Brynjar Kolbergsrud (Norrköpings symfoniorkester)
Jon Behncke Bergen (Bergen Filharmoniske Orkester)
Erik Eilertsen (Kongelige Norske Marines Musikkorps)

Horn:
Rune Brodahl (Den Norske Operas Orkester)

Tromboner:
Geir Anfinsen (Kungliga Filharmoniska Orkestern Stockholm)
Ole Jørgen Melhus (Trondheim symfoniorkester)
Petter Winroth (Kringkastningsorkesteret)
Johan Wiklund (Norrköpings symfoniorkester)

Tuba:
Karl Johan Elf (Kungliga Filharmoniska Orkestern Stockholm)

Slagverk:
Heming Valebjørg (Oslo Filharmoniske Orkester)


MN_logo_vertical_black